logo

Inzending FvdM Maart 2015 – geen titel (Annette)

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”medium” image=”122735″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion collapsible=”yes” style=”1″][vc_accordion_tab title=”DE MAKER OVER ZIJN/HAAR FOTO:”][vc_column_text] De foto is gemaakt op de dag dat we werden verrast door een laag sneeuw. Ondanks dat het al bijna donker is op het moment dat ik de foto gemaakt heb, vind ik de foto toch passen bij het thema licht. Op de voorgrond licht door de witte sneeuw, verder zie je het licht van de lantaarns en het licht in de huizen op de achtergrond. Het licht schijnt daarnaast ook nog op de bevroren vijver. Al met al veel licht in de duisternis. De foto is uit de hand genomen, misschien daardoor wat korrelig van structuur. [/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”BESCHRIJVING VAN DE FOTO: WAT IS ER TE ZIEN?”][vc_column_text] Een opname in de avond/nacht. Een dichtgevroren vijver waar dichtgevroren wakken te zien zijn. Op het ijs ligt wat afval. Buiten de bevroren vijver ligt overal sneeuw. Aan de andere kant van de vijver staan bomen, straatverlichting en woningen. De lucht is donkerblauw en er is bewolking te zien. Er zijn wat lichtere ’vlekken’ in de lucht en vier lichtere puntjes. Ook op de vijver is een lichte ronde ’vlek’ te zien. Er is geen focus te zien dwz er is niet een deel te zien waarop scherp gesteld is, de hele foto is onscherp. [/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ANALYSE: HOE IS DE FOTO GEMAAKT?”][vc_column_text]

De foto is gelaagd van opbouw. Voorgrond sneeuw, middendeel ijsvlakte, bomen en huizen en het bovendeel wordt gevormd door de donkere lucht. De straatverlichting is de enige zichtbare lichtbron en is orange van kleur. In de woningen is hier en daar ook verlichting te zien. De voorgrond is een grote sneeuwvlakte die van linksonder naar rechts-half gekaderd wordt door de bevroren vijver en de (gladde) weg. De voorgrond is bijna een driehoek. Er is geen scherpte waarneembaar, maar de onscherpte aan de linkerkant van de foto ’loopt weg’. De foto is van ooghoogte gemaakt.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”INTERPRETATIE: WAT ROEPT DE FOTO OP?”][vc_column_text]

Het is duidelijk koud en de sfeer ademt ’winter’. De foto laat een winters nachtlandschap zien aan de rand van een stad of dorp. De bedoeling van de maker/fotograaf zal waarschijnlijk hetzelfde zijn geweest.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”INTERPRETATIE VAN HET THEMA”][vc_column_text]

Het thema voor de maand Maart is ‘Licht’. Zonder licht is er niets te zien en kan er niet gefotografeerd worden. Het is een avond/nachtfoto en straatverlichting zorgt voor de verlichting van het landschap. In die zin is het thema ook uitgewerkt.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAARDERING: WAT IS MOOI, GOED. WAT KAN ER VERANDERD WORDEN?”][vc_column_text]

De sfeer van het nachtelijke, ijzig koude landschap is goed weergegeven. Technisch zijn er verbeterpunten die ik puntsgewijs zal aangeven.

  1. vlekken: de foto vertoont diverse vlekken welke veroorzaakt kunnen worden door vervuiling van de lenzen of de sensor. Vlekken op de lens zijn goed te zien. Vervuiling op de sensor kun je alleen zichtbaar maken door een foto van een of twee seconden belichtingstijd te maken van een lichte achtergrond. Stel de lens zo onscherp mogelijk in. Tijdens de belichting flink met de camera bewegen zodat alles in de bewegingsonscherpte verdwijnt. Vervuiling op de sensor beweegt mee met de camera en blijft scherp. Ga niet zelf de sensor proberen te reinigen en laat het ook liever niet in een winkel doen. De meest optimale wijze is reinigen in een ’clean-room’ waarbij het gehele spiegelhuis, matglas, spiegel en bajonet gereinigd worden.
  2. Nachtopnamen kun je eigenlijk niet vanuit de hand nemen, gebruik een statief of zoek een stabiel oplegpunt. Zo’n punt kun je zelf creëren door lichaamshoudingen icm ademhaling.
  3. De camera instellingen hadden anders gekund. Waarschijnlijk heeft de camera alles zelf bepaald. Hij meet weinig licht en probeert dat te compenseren door het diafragma open te zetten, lang te belichten en de iso hoger in te stellen. De lange belichting icm met uit de hand fotograferen zorgt voor bewegingsonscherpte, het grote diafragma voor scherpteverloop en de hoge iso voor veel beeldruis. Zet de camera op een statief. Stel de camera in op diafragma voorkeuze en bepaal je diafragma, de belichting mag automatisch gekozen worden, Stel je iso in op een lage waarde. Maak proefopnamen om de belichting te corrigeren, dat kun je bepalen aan de hand van het histogram.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_fancy_separator separator_style=”double” separator_color=”accent” el_width=”100″][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][ultimate_spacer height=”25″][/vc_column][/vc_row]

Reageren kan hier