logo

Inzending FvdM Maart 2015 – Hortensiablad (Masja)

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”medium” image=”122817″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion collapsible=”yes” style=”1″][vc_accordion_tab title=”DE MAKER OVER ZIJN/HAAR FOTO:”][vc_column_text] Vandaag viel mijn oog op dit hortensiablaadje dat door de zon verlicht werd waardoor de nerven goed uitkomen. Met de macrolens gemaakt. Het lijkt wel een lampje, vandaar dat ik deze instuur voor het thema licht. [/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”BESCHRIJVING VAN DE FOTO: WAT IS ER TE ZIEN?”][vc_column_text]

De foto is een blaadje in silhouet, welke we vanaf de onderkant bekijken en doorschenen wordt door het zonlicht.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ANALYSE: HOE IS DE FOTO GEMAAKT?”][vc_column_text]

De foto is niet scherp. Mogelijk komt dat doordat hij klein is, slechts 800KB. Misschien zo klein, omdat de foto flink gecropt is. In elk geval is er gecropt om het formaat (bijna)vierkant te maken.

In het algemeen gezegd: croppen om een deel van een foto te laten zien kost altijd veel beeldinformatie (pixels). Dat is te voorkomen door bij de opname al de goede uitsnede te bepalen. Voor de bespreking graag de foto’s zo groot mogelijk aanleveren.

Dit zondoorschenen blad is van de onderzijde genomen en door het tegenlicht in silhouet weergegeven. Er is gefocused op de linker-bovenzijde van het blad, want daar is hij het scherpst. Het diafragma was relatief groot, omdat de scherptediepte klein is. Aan de bovenkant van het blad zijn weer kleinere bladeren zichtbaar. Het blad staat iets rechts van het midden in beeld.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”INTERPRETATIE: WAT ROEPT DE FOTO OP?”][vc_column_text] De bedoeling van de foto lijkt het om het verval van de herfst te laten zien. [/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”INTERPRETATIE VAN HET THEMA”][vc_column_text] Het blaadje wordt doorschenen door de zon en zo haast tot een fraai silhouet gemaakt. Het licht is dus een belangrijk aspect om tot dit effect te komen. [/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAARDERING: WAT IS MOOI, GOED. WAT KAN ER VERANDERD WORDEN?”][vc_column_text]

Het tegenlicht geeft een mooi perspectief op het bladskelet, de nerfstructuur. Leuk zijn ook de kleine blaadjes die goed zichtbaar zijn.

Jammer dat er maar een klein deel bijna scherp is. Als alles scherp is, dan leent zoiets zich ook prima voor een grafische weergave, ook in zwart/wit. Was een (nog)kleiner diafragma geen optie?

De meeste camera’s hebben wel een zgn. scherptedieptecontroleknop. Druk je die knop in, dan sluit het diafragma zich en kun je redelijk goed de scherptediepte inschatten.

Het blad zou misschien nog wat hoger in het vlak kunnen staan.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_fancy_separator separator_style=”double” separator_color=”accent” el_width=”100″][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][ultimate_spacer height=”25″][/vc_column][/vc_row]

Reageren kan hier