logo

Inzending FvdM September 2014 – Rugbywedstrijd (Kees)

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”117367″ border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion collapsible=”yes” style=”1″][vc_accordion_tab title=”DE MAKER OVER ZIJN/HAAR FOTO:”][vc_column_text]Rugbywedstrijd. Thuiswedstrijd van de Oldenzaalse rugbyclub “Le Harlequins”. Fysiek zwaar, veel buffelen, maar een eerlijke sport. De scheidsrechter is zonder tegenspraak de baas en geniet een beschermde status. Na het laatste fluitsignaal zijn alle spelers gewoon weer collegasporters en gaan gezamenlijk verder met de derde helft.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”BESCHRIJVING VAN DE FOTO: WAT IS ER TE ZIEN?”][vc_column_text]Er zijn mannenbenen te zien met korte broeken in verschillende kleuren. Er zijn donkere en witte broeken te zien. Ze dragen shirts in verschillende kleuren. Er zijn donkere shirts en veelkleurige shirts te zien. Ze dragen schoenen met noppen eronder. Enkele knieën zijn voorzien van een donker gekleurde band. Ze zijn aanwezig op een grasmat. Er ligt een man op de grond met een grimas op zijn gezicht waardoor een gebitsbeschermer in zijn mond zichtbaar is. Hij heeft zijn rechterarm om zijn hoofd geslagen. Er zijn armen te zien van een man die achter de benen ook op de grond lijkt te liggen. Een andere man staat bij zijn hoofd, buigt voorover, leunt op hem en hij heeft een hoofdbeschermer op. Een man heeft zijn schoen op de binnenzijde bovenbeen gezet van de eerste liggende man. Deze schoen heeft plakband erop geplakt. Er zijn handen zichtbaar waarbij diverse vingers zijn voorzien van groene tape.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ANALYSE: HOE IS DE FOTO GEMAAKT?”][vc_column_text]

Er zijn geen duidelijke schaduwen zichtbaar, dus het weer is (licht)bewolkt. De kleding is niet nat, dus regend het niet. De foto is vanaf een laag standpunt gemaakt. Hoewel de foto een bewegende groep mannen laat zien is er geen bewegingsonscherpte. Er is dus met een korte belichtingstijd gefotografeerd. De focus ligt op de liggende man. Een man die erachter staat is onscherp. Het kleine focusgebied is ook goed te zien aan het gras waarop de man ligt. Er is dus gefotografeerd met een grote diafragma opening en/of een lang brandpunt. De achtergrond is totaal onscherp en niet meer Herkenbaar. De foto is goed van belichting, in de donkerste delen en lichtste delen is nog detail te zien. De kleuren zijn fris en zien er natuurlijk uit.

De compositie is rommelig. Er is geen duidelijk onderwerp zichtbaar. Het gaat kennelijk om deze gehele situatie danwel om de liggende man in deze situatie (focus). De meeste benen bevinden zicht links van de liggende man, dus vind actie plaats.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”INTERPRETATIE: WAT ROEPT DE FOTO OP?”][vc_column_text]

Kijkend naar deze foto denk ik direct aan een spel situatie in een sportwedstrijd. Gezien de bescherming die wordt gedragen lijkt het mij om rugby te gaan. De liggende man heeft pijn, waarschijnlijk doordat er een schoen met noppen op zijn been gezet is. Ook kan hij hardhandig tegen de grond gewerkt zijn. Waarschijnlijk is hij eerst ten val gekomen, terwijl de actie door blijft gaan boven hem. Daarom  beschermd hij zijn hoofd, hij draagt geen hoofdbescherming of is hem kwijtgeraakt in de situatie.

Het is een chaotisch moment en er lijkt één man zich te bekommeren om de liggende man door beschermend over hem heen te buigen. Gezien de kleding is dat een teamgenoot.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAARDERING: WAT IS MOOI, GOED. WAT KAN ER VERANDERD WORDEN?”][vc_column_text]

Hier gaat het om een typisch moment in een rugbywedstrijd. Het is een ruige sport. Deze foto laat dat duideleijk zien. Het moment is dus prima gekozen. Ook mooi om te zien dat de actie gewoon door blijft gaan terwijl er een man met pijn op de grond ligt. Dat is rugby.

De beelduitsnede is prima. Zou er meer ruimte om de liggende man zijn geweest, dan zou er meer aandacht uitgaan naar de kluwen mannen rondom de bal, terwijl het duidelijk (focus) om de liggende man gaat. Zou de beelduitsnede krapper zijn zodat hoofdzakelijk de liggende man in beeld is, dan zou het veel moeilijker zijn om te zien wat de omdtandigheden zijn. Je ziet dan haast niet meer dat het een spelsituatie is in een rugbywedstrijd.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_fancy_separator separator_style=”double” separator_color=”accent” el_width=”100″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][ultimate_spacer height=”25″][/vc_column][/vc_row]

Reageren is niet meer mogelijk