logo

Inzending FvdM Februari 2015 – Dance X-pression (1) (René)

Dance X-pression (1) (René Wubben)

René over zijn foto:

Deze foto heb ik in 2013 gemaakt in de Bond, de beperking die we hadden was een vaste plek. We mochten dus niet lopen en we mochten geen flits gebruiken dus alleen het licht wat op het toneel was, plus men bewoog constant. Het was een dansmusical zonder zang maar met dans. Een enorme uitdaging die wel mooi geworden is.

 

201502 Inzending FvdM - René Wubben - Dance X-pression Element of Life (1)

[vc_row center_row=”yes”][vc_column width=”1/1″ el_class=”center”][morphy_button btn_text=”Lees hier de bespreking van de redactie!” btn_bg=”#95a5a6″ btn_color=”#ffffff” btn_radius=”35px” btn_padding=”20px 15px” box_bg=”#f39c12″ box_color=”#ffffff” box_padding=”25px” box_width=”90%” box_height=”90%” duration=”750″ tf_in=”easeIn” tf_out=”easeIn” overlay_color=”#000000″]

Bespreking door de redactie

Beschrijving van de foto: wat is er te zien:

Op de foto zien we een groepje jonge mensen, die dansende bewegingen maken, op een soort podium. Allen zijn zij gekleed in eenzelfde soort outfit, met op het gestreepte shirt de tekst ’Rock ‘n’ Roll’. Als je goed kijkt wijken de onderlinge broeken van elkaar af. Op de achtergrond een scherm met een grafische afbeelding.
De lichaamshoudingingen op het moment dat deze foto is gemaakt lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Stand van de hoofden, armen en vooral de benen laten de verschillen zien. Links van de linker persoon is een lichte streep te zien in de achtergrond.

Theaterfotografie is een moeilijke tak van sport die veel ervaring nodig heeft, het is altijd een uitdaging om om te gaan met de beschikbare middelen.

Analyse: hoe gemaakt, licht, achtergrond, scherp/onscherp, compositie, patroon, lijnen etc

Camerastandpunt: ligt hoger dan het podium en bevind zich op borsthoogte van de groep. De foto is vanuit de linkerhoek genomen. Verlichting: er is geen flitslicht gebruikt, de groep wordt van achter/schuin van boven met toneelverlichting uitgelicht. Een andere lichtbron verlicht aan de voorzijde, want elke persoon lijkt twee schaduwen te hebben welke van verschillende lengte zijn. De nadruk van de verlichting ligt op de voorste personen aan de rechter kant. De persoon links op de foto, staat in de schaduw. De achtergrond bestaat uit een vlak waarop iets van lichtstralen op staan of geprojecteerd worden, verder is de achtergrond zwart. Focus, scherpte: er is geen duidelijke focus te zien, alle personen lijken gefocused te zijn. Ook de achtergrond is scherp (zie de rand van het vlak) . Wel is er sprake van bewegings onscherpte.
Compositie: De groep staat links en heel iets onder het midden in het vlak. De achtergrond met lichtbundels hangt boven de mensen.
Opnametechniek: er is geen opgave gedaan van camera instellingen. Er is wel eea af te leiden. De opname is bij bestaand licht genomen, gezien de geringe bewegingsonscherpte zal de sluitertijd ongeveer 1/30 of iets hoger zijn geweest. De lens waarschijnlijk een korte tele met wel een vrij klein diafragma, omdat er zoveel scherp is in de diepte. De iso instelling was vrij hoog, gezien de duidelijk aanwezige beeldruis.

Interpretatie: wat roept het op, waar gaat het over, wat is de bedoeling van de foto

Deze foto van de ’Rock n Roll’ dansgroep geeft bij mij een ietwat chaotisch gevoel. Dat komt door de verschillen in
lichaamshoudingen. Er is geen eenheid te zien in de performance. Het mooie van een dergelijke dansgroep is juist de gelijkheid van beweging waardoor het een eenheid is. Mogelijk is men juist bezig het niveau omhoog te brengen door intensief te trainen. De foto verteld het verhaal van een dans optreden in een kleine zaal voor publiek(?)

Waardering: wat is mooi, wat is goed, watzijn mogelijke verbeteringen

Met in achtneming van het bijbehorende verhaal van de maker:
De foto is bij het aanwezige theaterlicht gemaakt, dan ben je gebonden aan wat de technicus en de dansgroep mooi vinden voor hun performance. De contrasten zijn dan vaak hoog, helemaal wanneer er -zoals hier- met spots wordt gewerkt. Als fotograaf heb je daar maar mee te dealen. Met een nauwkeurig belichting en vooral fotograferen in RAW (hoewel dit best wel een RAW opname zou kunnen zijn) is er nog best wel wat te doen. De donkere partijen –met name de persoon in de schaduw had wellicht wat beter zichtbaar kunnen worden. De fotografen mochten tijdens de voorstelling niet van plek wisselen. Dus had de fotograaf –ook naar eigen zeggen- steeds een wisselende bewegende groep voor zijn lens. Dan kom je er snel achter dat het vrijwel onmogelijk is een strakke foto te maken waarop elk lid van de groep mooi te zien is. In dat geval kun je er voor kiezen om juist niet de hele groep te willen fotograferen, maar een of twee personen. Dit in de wetenschap dat een deel tekenend voor het geheel is. (pars pro toto). Daar heb je dan wel weer een wat langer brandpunt voor nodig, want achteraf croppen in een foto die gemaakt is bij een hogere iso dan de camera nog goed aankan leverd een overdaad aan ruis op. Deze foto geeft dus een goed beeld van een zeer dynamische dansgroep.

[/morphy_button][/vc_column]

Reageren is niet meer mogelijk