logo

Workshop Belichting 05-11-2018

Workshop Belichting met Julius Visser (05-11-2018)

Klik op de foto voor slide-show

Hij is al vaker bij Fotoclub Oldenzaal te gast geweest: Julius Visser. Ook op onze clubavond van 05-11-2018 was hij weer te gast. Ditmaal om een lezing/workshop te houden over belichting. Veel leden waren gekomen om hierbij aanwezig te zijn. Na een korte introductie van hemzelf begon Julius met een stukje theorie waarbij hij slides toonde op het grote scherm. De beelden werden duidelijk door de goede uitleg van Julius. Het werd voor de aanwezigen niet alleen een kijk- en luisteravond maar ook een doe-avond.

Julius liet aan de hand van voorbeelden zien wat de mogelijkheden zijn om tot een correcte belichting te komen. Vooral wanneer er grote contrasten zijn tussen lichte en donkere delen in de opname, weet een camera zich soms geen raad. Waar op in te stellen: het lichte deel of het donkere deel?

De lichtmeting in de camera is in het algemeen op 3 manieren in te stellen:

  • Matrix-meting (een gemiddelde lichtmeting op de gehele compositie)
  • Centrum-meting (lichtmeting op het middelste deel van je foto)
  • Spotmeting (lichtmeting op een specifiek punt in je foto)

Een hulpmiddel om te kunnen zien of je lichtmeting correct is, is het histogram. Dit is een grafiek die je (normaal gesproken) kunt bekijken op het schermpje van je camera. Slaan de pieken in het histogram vooral aan de linkerzijde uit, dan is de foto te donker. Andersom (aan de rechterzijde) is de foto te licht.

Met behulp van belichtingscompensatie (een instelling op je camera) kun je over- of onderbelichte delen nog bijstellen. Bevindt je onderwerp zich voor een lichte achtergrond, dan plus je bij in de compensatie. Bevindt je onderwerp zich voor een donkere achtergrond dan breng je de compensatie wat omlaag.

Na de theorie op het scherm gingen de lichten aan en kregen we allemaal opdracht een aantal foto's te maken met opgegeven instellingen, om aan te tonen dat iedereen min of meer dezelfde resultaten zou krijgen. Logisch, want een camera probeert altijd 18% grijs te maken van elke foto. Julius gaf niet alleen uitleg wat je kunt doen om een goede foto te krijgen onder deze omstandigheden, maar ook hoe de mogelijkheden die camera's bieden gebruikt kunnen worden. Omdat onze club veel beginnende fotografen kent, was dit natuurlijk erg nuttig.

Aan de hand van kaarten met vlakjes (bijv. witte kaart met een klein zwart vlak en een zwarte kaart met een klein wit vlak) konden we zelf ondervinden wat het effect is wanneer je de belichtingscompensatie gebruikt. Gevraagd werd om meerdere foto’s te maken van de kaarten met een min- en pluscompensatie van 2. De resultaten waren duidelijk te zien.

Het was weer een interessante en goed bezochte avond, waarbij (bijna) iedereen zijn camera had meegenomen. Volop gelegenheid ook om vragen te stellen aan Julius, wat de avond dan ook een echte workshop maakte. Leden met meer ervaring hielpen daarbij natuurlijk ook. Rond een uur of 10 konden we afsluiten en terugkijken op een geslaagde avond.

Details

  • Van: 5 november 2018
  • Tot: 5 november 2018
  • Begint: 19:30
  • Eindigt: 22:00

Adres

  • Oldenzaal