logo

Creatieve workshop d.d. 8 April 2024

Op maandagavond 8 april werd er wederom een avond creatieve fotografie georganiseerd. Er kwamen 4 verschillende technieken aan bod. Er hadden zich ruim 20 leden aangemeld voor deze avond en daarover waren de organisatoren dik tevreden.

Na een korte inleiding kon een ieder al snel aan de slag, want het doel van de avond was om zelf de camera in handen te nemen en te gaan fotograferen.

Willem begeleidde vanavond ICM (Intential Camera Movement) fotografie. Hierbij is het de bedoeling dat je als fotograaf opzettelijk je camera beweegt tijdens het maken van een foto. Daardoor ontstaan er dynamische effecten. De leden die deelnamen aan dit onderdeel konden zowel binnen als buiten aan de slag. Bij deze techniek is het vooral belangrijk dat je met een wat langere sluitertijd gaat werken en dat je experimenteert met het bewegen ( bijv.van boven naar beneden, van links naar rechts, draaiend etc.)

Jan stond bij het onderdeel druppelfotografie. De bedoeling hier was om een druppel in het water te laten vallen en deze te fotograferen op het moment dat hij in het water valt, kwestie van juiste timing dus.  Door gebruik van een flitser kun je de druppel ‘bevriezen’. Met behulp van verschillende kleuren/figuren in de achtergrond kun je prachtige resultaten bereiken.

Bij José kon je meedoen aan irisfotografie, een techniek die tegenwoordig helemaal in is. Ook hierbij is een flitser of goede lamp nodig om de iris goed te belichten. De persoon waarvan de iris gefotografeerd werd moest zijn/haar hoofd op een steun leggen en vervolgens proberen het oog zo stil mogelijk te houden. Bij deze techniek wordt een foto pas mooi als je hem na gaat bewerken in een fotobewerkingsprogramma.

Annette stond buiten bij het onderdeel plonsfotografie. Ook hier heb je een flitser nodig om het voorwerp dat je in het water laat plonsen te ‘bevriezen’. En timing is ook hier de grootste kunst.

Bij alle vier de onderdelen werd ervaren dat de technieken niet heel eenvoudig zijn. Maar oefening baart kunst. We hopen dat de leden die aanwezig waren allerlei ideeën hebben opgedaan en nu thuis hier ook mee aan de slag kunnen.

Willem, Jan, José en Annette bedankt voor jullie inzet.

Reageren kan hier