logo

Ik geef de camera aan Frans

Het perfecte plaatje

Welke fotograaf is niet op zoek naar het perfecte plaatje? Voor mij de reden om mij in het najaar van 2018 aan te sluiten bij FCO en mij in de kunst van het fotograferen te verdiepen. Al snel kwam ik erachter dat fotograferen een echte hobby is. Dat wil zeggen dat je er ongemerkt veel tijd in kwijt kunt maar dat je daar ook voldoening uit kun halen. In de tijd dat ik nu bij de club ben is mij ook opgevallen dat mensen op verschillende veelal verrassende wijze naar je werkt kijken en het discutabel is over wat mooi is. Ik heb dan ook grote bewondering voor de juryleden die de ingezonden foto’s beoordelen. Aan persoonlijke voorkeuren is niet te ontkomen en discussies zullen er altijd blijven maar dat zul je moeten respecteren. Leidend bij alle foto’s die je maakt moet je eigen gevoel zijn en het plezier dat je daaraan beleeft.

Tijdens de korte tijd dat ik nu lid ben kom ik er ook achter dat je niet zomaar een mooie foto maakt. Nadenken en voorbereidingen zijn van invloed op de kwaliteit van je foto. Dit heb ik mij gerealiseerd tijdens het mentoraat onder leiding van Julius Visser. Door bewust met een onderwerp bezig te zijn ga je dingen ontdekken waaraan je vooraf niet zo aan gedacht hebt.

Een van mijn eerste bewust genomen foto’s is de foto van de avondfotografie op het terrein van de universiteit Twente. Zoals Jos opmerkte gaf de foto de gevoelstemperatuur van dat moment goed weer. Als fotograaf moet je wel ontberingen kunnen doorstaan zoals ik ook bij onze expeditie naar Hackfort heb ondervonden. Gymnastische oefening zijn nodig om tot een bijzonder resultaat te komen maar ook teleurstellingen over onscherpe foto’s horen daarbij.

Camera - Frans Jonkman

 

Camera - Frans Jonkman

Het meisje met de roze pruik is het resultaat van een middag lang fotograferen bij het kindercarnaval in Ootmarsum. In het feestgedrang met slechte belichting toch nog tot een mooie plaat te komen geeft ook weer voldoening. Je moet er dus wel voor in actie willen komen. Zo kun je ook aan het begin van de avond, midden op de hei aan het experimenteren zijn met een aantal modellen waarbij het niet zo lukt om het mooie plaatje te maken. Maar onverwachts gebeurt er iets wat je niet had kunnen voorspellen. Deze onverwachtse gebeurtenis heeft geleid tot mijn foto met schapen waarmee ik bij de club in 2019 de derde prijs heb behaald. Was dit dan het perfecte plaatje?

Camera - Frans Jonkman

In iets meer dan een jaar lidmaatschap van de FCO is mij wel duidelijk geworden dat het perfecte plaatje niet bestaat. Mensen kijken er met verschillende ogen naar en het is dus meer een kwestie van smaak. Een goed uitgangspunt zou veel meer zijn hoe je voldoening haalt uit je persoonlijke ontwikkeling als fotograaf. Het is een ontdekkingstocht waarin onverwachte ontwikkelingen plaatsvinden die je met hobbygenoten kunt delen en over smaak valt niet te twisten.

Ik geef de camera door aan Amber Mensink.

 

 

Reageren kan hier