logo

Ik geef de camera aan Jan

Als 15-jarige jongen kocht ik van mijn vakantiebaantjes mijn eerste spiegelreflexcamera. Het werd een RICO KR5. Ik heb daar mijn eerste ervaringen als “fotograaf” opgedaan en al snel lag mijn interesse bij trucagefotografie. Het was een heel gedoe, waarbij je een filterhouder en filter voor de lens zette. Na een week wachten op het ontwikkelen van het filmpje viel het resultaat vaak weer tegen. Foto Holst in Losser gaf mij daarop weer wat tips. En het proces herhaalde zich vervolgens….

Je wordt ouder en de interesses verschuiven naar andere onderwerpen. Op mijn 18e ben ik als dienstplichtig militair bij de Luchtmacht gekomen en aan het eind van dit jaar mag ik, na bijna 42 jaar, stoppen bij defensie. Genieten van mijn zogenaamde Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) waarbij je van alles mag en niets meer moet….😊. Voor mijn laatste uitzending naar Mali heb ik overwogen om mijn kleine compact camera (Lumix) in te ruilen voor een systeem camera om in Mali mooie opnames te maken. Dat werd mij afgeraden i.v.m. het vele fijnstof. Tijdens deze uitzending heb ik mij op het internet kunnen verdiepen in de diverse systeemcamera’s. Wat na de uitzending resulteerde dat ik een Panasonic Lumix G80 kocht. Een camera waarbij ik veel plezier aan heb beleefd. Ik had de fotografie weer herontdekt en wilde mij verder ontwikkelen. Daarom heb ik de Fotovakschool in Apeldoorn benaderd. Mijn “fotografisch niveau” werd voldoende geacht om aan de opleiding te mogen beginnen maar bij de camera had men hun bedenkingen. Op hun advies heb ik mijn tweede systeemcamera gekocht. Dit keer een Nikon Z6 met een 24-70mm lens. Een camera met ongekende mogelijkheden. Mijn creativiteit werd geprikkeld tijdens de Corona tijd om thuis met minimale middelen toch het een en ander te doen. In de garage heb ik de volgende opnames gemaakt:

 

Foto 1:  Glazen bol op een glazenplaat met een op de achtergrond een bewegend lichtje.

 

Foto 2: Wit papier op een glazen plaat waarbij je aan de onderkant verschillende kleuren lichtjes gebruikt.

 

Foto 3: Racefiets van mijn zoon met minimale belichting.

 

Ik hoop dat ik bij deze, de creatieve trigger heb gekieteld van mening lid en ik zie graag het resultaat op de site terug…

 

Ik geef de camera door aan Stefan Nijhof…

One thought on “Ik geef de camera aan Jan”

Reageren kan hier