logo

Ik geef de camera aan Johan

Hallo leden van de fotoclub Oldenzaal,

Mijn naam is Johan Meenhuis. Ik ben gehuwd met Margo, heb een zoon, een schoondochter en twee kleinkinderen. Ik woon in Hengelo.

Sinds september ben ik lid van de fotoclub Oldenzaal. Tot nu toe met veel plezier. Ik ben lid geworden omdat ik heel graag fotografeer en hoop bij jullie veel inspiratie op te doen en natuurlijk veel te leren.

Mijn eerste kennismaking met fotografie was de Agfa box van mijn vader. In mijn puberjaren (jaren 60) had ik zelf een Adox camera. Hier kon je al werken met diafragma. De vader van een vriend van mij heeft mij de werking daarvan indertijd uitgelegd. Daarna heb ik lang gedroomd van een echte spiegelreflex camera. Dat werd in 1981 werkelijkheid met de aanschaf van een Nikon F3. In de jaren tussen 1980 en 1990 heb ik veel zwart-wit gefotografeerd en de films ontwikkeld en afgedrukt in mijn eigen doka. Zelfs het behang in de doka was beschreven met verhoudingen en tijdsschema’s voor het ontwikkelen van diverse films. Daarna heeft het stilgelegen tot 2008. Toen heb ik de draad langzaam weer opgepakt met een digitale compact camera Lumix LX 2, LX3 en sinds 2018 fotografeer ik met een wat professionelere camera, de Nikon D7200. Sinds kort heb ik ook een systeemcamera Fujifilm XT3. Ik heb nooit een opleiding of een cursus voor fotografie gevolgd. Heb wel het een en ander gelezen en op YT bekeken.

Ik heb niet een speciaal aandachtsgebied, maar fotografeer graag in de natuur en houd ook van het maken van portretten en stillevens. Van elk van deze drie heb ik een foto bijgevoegd.

Foto 1 Stilleven van conference peren.

Deze heb ik op zolder gemaakt waar ik een kleine studio heb. Hierbij heb ik twee flitsers gebruikt. Eén met softbox en grid voor de hoofdbelichting en één voor accentverlichting van de achtergrond. Ik probeer een foto zo goed mogelijk aan de voorkant te maken, zodat geen nabewerking nodig is.

 

Foto 2 Portret van mijn kleinzoon.

Ook deze is op zolder gemaakt. Hierbij een 50 mm lens gebruikt omdat de ruimte beperkt is en ik ook voldoende afstand wil houden tussen achtergrond en het model. Ook nu weer met 2 flitsers.

 

Foto 3 Herfst.

Mijn vrouw en ik gaan graag fietsen en onderweg probeer ik zoveel mogelijk mijn ogen open te houden voor mogelijke onderwerpen om te fotograferen. Zo ook hier, tijdens een plaspauze viel mijn oog op het prachtige licht dat op en door deze bladeren viel. Dat vind ik het mooiste wat er is: foto’s met mooi licht.

Ik geef de camera door aan Petra Lubbers

 

 

Reageren kan hier