logo

Ik geef de camera aan Joop

Officieel zou deze maand Ceriel deze rubriek vullen. Helaas is dat niet gelukt. In overleg hebben we daarom maar besloten dat ik (Joop) “de camera” maar zal hanteren en een stukje zal presenteren.

Eerst maar even waar ik mee fotografeer: dat is een Sony A77II. Een spiegelreflex met veel mogelijkheden. Als lenzen heb ik onder andere een Sony SAL 50mm 1.8, een Tamron SP 90mm 2.8 en een Sigma 17-70mm 2.8-4. Een fijne camera dus met lenzen waarmee je prima uit de voeten kunt in de stad, met portretten en macrofotografie. Het leukst vind ik het fotograferen van mensen (portretten, modellen en straatfotografie) en natuur. In deze rubriek wil ik graag wat foto’s laten zien van modellen en hoe ik de foto’s achteraf heb bewerkt.

De eerste foto is een foto van Rochelle gemaakt op 24-04-2015. (gebruikte lens Tamron 18-270 , diafragma 8f, sluitertijd 1/250). De foto zag er toen, qua bewerking, niet zo uit zoals hier afgebeeld. Ik vind het erg leuk om ook oudere foto’s, jaren later, nogmaals door de bewerking heen te halen. Begin dit jaar heb ik onder meer in Photoshop met het filter “Veld vervagen” en “Rendering – Zon” gewerkt. Daarmee het model wat meer geïsoleerd en een licht inval met een vage zon gecreëerd. Daarbij geprobeerd de scherpte-diepte zo natuurgetrouw mogelijk te houden.

 

De tweede foto is van Romy. Dit jaar gemaakt enkele dagen na een fotosessie samen met haar broer, met als doel een mooie wandposter op digibond voor hun ouders. Ik wilde met mijn camera wat dingen proberen, met name een goede focus op de ogen. Ten tijde van het maken van de foto had Romy geen make-up op. Met het programma “Portrait Professional” heb ik die achteraf subtiel toegevoegd. Vervolgens de foto in Photoshop omgezet in zwart-wit. (Lens Sigma 17-70, diafragma 5f, sluitertijd 1/80). Portrait Professional vind ik een fijn programma, ook als plugin voor Photoshop, om portretten te retoucheren.

 

De laatste is een foto van Chanel. De foto is gemaakt op 19-03-2015 (Sony A350, belichting 10f, sluitertijd 1/50, volgens mij Tamron 18-270). De foto was bestemd voor het Mentoraat van de fotoclub, waarbij het mijn bedoeling was een vintage jaren 60 stijl te creëren. Thuis heb ik een studio met 2 softboxen geïnstalleerd, een zwart doek als achtergrond. Mijn dochter heeft de make-up verzorgd. Verder geen poes-pas. Ook zo’n fotoshoot (met studioverlichting) vind ik erg gaaf om te doen.

(De foto’s zijn met toestemming van de dames gepubliceerd)

Ik geef de camera door aan Annette Benneker.

 

 

Reageren kan hier