logo

Ik geef de camera aan Jos

Net als veel mensen, fotografeer ik ook graag, alhoewel de laatste tijd wel veel minder. De tijd van fotorolletjes ligt al weer lang achter ons. Tegenwoordig kun je er flink op ‘losschieten’, de geheugen kaartjes variëren in grootte en daar kan dus heel wat op.

Dus foto’s maken is een stuk makkelijker geworden en foto’s die mislukt zijn of minder mooi, kun je direct wissen. Beter is eerst op de computer zetten en bekijken, want wie weet zijn ze toch nog zodanig te bewerken dat het nog wel een mooi resultaat oplevert.

Uiteraard heb je daar een fotobewerkingsprogramma voor nodig.

Met mijn eerste digitale camera kon ik foto’s maken van ong. 4 Mb. voor die tijd niet eens zo slecht, maar tegenwoordig moet dat meer zijn. Sommige camera’s maken al foto’s in RAW tot wel 50 Mb ! (dan te bedenken dat mijn eerste computer een harde schijf had van 25 Mb)

Met die camera kon ik echter geen lenzen wisselen. In het najaar van 2008 ben ik een keer gaan kijken bij Fotoclub Oldenzaal. Ik was altijd in de veronderstelling dat dit een club was voor echte fotografen, maar dat viel wel mee, in principe kan iedereen er lid van worden. Het was inderdaad best gezellig die eerste avond. Toen nog in het Noabershoes.

Als lid kun je er veel leren, bijv. tijdens de fotosafari’s die de club organiseert of door mee te gaan met leden die onderling samen op pad gaan. Ik heb me dan ook aangemeld en vanaf januari 2009 ben ik lid. Vele leden hadden een Nikon of Canon camera, ik was een van de 2 leden met een een Pentax camera.

Ik ben al vrij snel daarna overgestapt op een spiegelreflex camera en wat extra lenzen. Ik ging regelmatig op pad, soms alleen, dan weer met een of meer leden en natuurlijk met de clubuitjes. Ging ik ergens heen, dan ging de camera altijd mee en zeker tijdens vakanties. Ik zag in alles wel een onderwerp om te fotograferen en ik deed al snel mee met de clubwedstrijden. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit wat gewonnen heb, maar ik heb er wel van geleerd. Doordat een jury alle foto’s bespreekt kun je er veel van leren.

Omdat ik in dit stukje maar 3 foto’s mag laten zien, valt het niet mee om uit de grote voorraad te kiezen.

Onderstaande foto is genomen in Losser in de vogelkijkhut aan de Oelemars

foto 1 De Roerdomp

Ik kreeg al vrij snel een functie in het bestuur, werd hulpje van de wedstrijdleider en niet veel later werd ik secretaris. Sinds vorig jaar ben ik voorzitter.

Geen best jaar om als voorzitter te beginnen, want er was een crisis, het Corona virus hield ons allen al vanaf maart in zijn greep. Deze crisis zorgt er nog steeds voor, dat we geen clubbijeenkomsten mogen houden en dus ook niet meer op fotosafari kunnen.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Ik fotografeer(de) van alles, straatfotografie, natuur, macro, dieren, noem het maar op.  Als bestuurslid probeer ik dan ook zoveel mogelijk overal bij te zijn en mee te doen met de diverse wedstrijden.

Macrofoto’s hebben een klein scherptediepte gebied en je moet dus zorgen dat alles goed stevig en natuurlijk onbeweeglijk staat. Dus statief, rijstzak o.i.d. is een vereiste. Met een echte macrolens van 100 mm kun je zeer dicht op het onderwerp komen. Met tussenringen zelfs bijna boven op het object. Om een groter deel scherp te krijgen moet je meerdere foto’s maken en deze stapelen. Dat kan zelfs tot honderd foto’s of meer zijn. Natuurfotografie is ook een geliefd onderwerp en ik ben regelmatig met een paar leden op pad geweest, soms al zeer vroeg, zodat ik de zon kon zien op komen. Onderstaande foto heb ik gemaakt in Duivelshof te Losser, op een vroege ochtend. Dan is de kans op het maken van een macrofoto van insecten groot, omdat ze dan nog niet opgewarmd zijn. Deze druppels in het web vond ik echter ook wel mooi.

foto 2 Het web

 

Straatfotografie is iets dat veel fotografen graag doen, ook ik doe dat graag en elke keer als we naar een stad gaan, maak ik er wel wat. Straatfoto’s geven een beeld weer van dat moment, kan zeer verrassend zijn en sommigen weten altijd het juiste moment en de juiste plek vast te leggen. Er bestaan veel beroemde straatfotografen en een er van was Henri Cartier Bresson, maar er zijn er veel meer, gewoon even zoeken op internet.

https://www.magnumphotos.com/photographer/henri-cartier-bresson/

Geef je ogen de kost en neem er de tijd voor. In Nederland mag het weliswaar, maar het blijft soms een beetje ongemakkelijk om een vreemde te fotograferen. Soms is het beter om gewoon te vragen, zo ook deze man, hij vond het goed. Een bijzonder iemand.

foto 3 Straat

Behalve fotograferen, bewerk ik ook graag foto’s. Je kunt je hierin uitleven met bijv. het maken van workshops uit het blad Photoshop Magazine (bestaat helaas niet meer ) maar uiteraard je eigen foto’s bewerken is ook een leuk tijdverdrijf met soms heel verrassende resultaten.

Ik geef de camera door aan Marinte van Leuven

Reageren kan hier