logo

Ik geef de camera aan Kees

Jachthondenproeven.

Sinds wij Labradors hebben, doen we mee met jachthondenproeven in het hele land. Met je maat iets doen met wat er bij de hond van nature al inzit. Apporteren. Bij zo’n wedstrijd krijg het hond/baasje team verschillende opdrachten. Een keurmeester beoordeeld de uitvoering van het team. Hierbij wordt gelet op de uitvoering van de hond en de aanwijzingen van het baasje.

Veel gedrag zit er al in, de hond zal door veel oefenen routine krijgen in verschillende soorten onderdelen. Bij een zeer ervaren hond, is hij zelfs op een afstand van meer dan 100 meter stuurbaar naar de richting die het baasje aangeeft.

Ik heb tijdens een wedstrijd van de club in Apeldoorn, waar wij zelf ook bij trainen, foto’s gemaakt. Een serie van drie foto’s laat zien dat een hond de markeerproef doet. Hij moet een eend op ongeveer 60 meter markeren en ophalen. De proef begint met stil naast de baas zitten, op teken van de keurmeester moet de hond in een streep het wild ophalen, oppakken en direct teruglopen, voor de baas de eend zittend afgeven.

Deze Hongaarse Vizsla korthaar heeft de oefening goed uitgevoerd. Je ziet op de eerste foto de gedrevenheid waarmee deze hond te werk gaat.

Ik heb de reeks aan de zijkant van het weiland moeten maken. Vanuit de sloot met een laag standpunt. Met een 400 mm lens, dan kun je meer close updates maken en voel je je meer een met het onderwerp. Details foto’s spreekt mij meer aan omdat je dan beter met het onderwerp betrokken raakt.

 

Ik geef de camera door aan Jos Wekking.

 

 

Kees Tetteroo

Reageren kan hier