logo

Ik geef de camera aan Stefan

In 2019 heb ik meegedaan aan het mentoraat van Julius Visser. Helaas is het er nog niet van gekomen om de resultaten van de deelnemers te presenteren. Nu Jan Pol de camera aan mij heeft overgedragen biedt dit mij een mooie gelegenheid om via deze weg alvast een klein inkijkje te geven in mijn eigen resultaten.

De eerste kennismaking met Julius vond plaats op maandagavond 14. Naar aanleiding van de kennismakingsgesprekken op die avond kwam Julius met de volgende opdracht voor mij:

Stephan brengt Oldenzaal in beeld. We hebben het gehad over bekende beelden zoals de Plechelmus, het Boeskool beeld en andere zaken die op iedere “Groeten uit..” ansichtkaart te vinden zijn. Interessanter voor jou is fotografeer Oldenzaal. Een uitdaging. Waarmee kun je de Oldenzalers bijvoorbeeld verlossen van “zo heb ik de Plechelmus nog nooit gezien?” Ga op fotografisch onderzoek en ik ben benieuwd naar de eerste resultaten.

Ik heb vervolgens voor mijzelf de volgende uitvoering bedacht:

Ik wil een aantal beeldbepalende objecten of onderwerpen van Oldenzaal in beeld brengen door ze op een zodanige wijze fotograferen dat niet meteen zichtbaar is welk object bedoelt wordt. Maar Oldenzalers moeten na nadere bestudering wel kunnen herleiden wat het betreffende object is geweest of welk onderwerp bedoeld wordt. Vooralsnog zit ik te denken aan foto’s die ook een beetje vervreemdend moeten aanvoelen. Dit denk ik te realiseren door gebruik te maken van meervoudige belichtingen. Eventueel zijn bewerkingen met Photoshop ook een optie.

 

Meervoudige belichting

In de fotografie is meervoudige belichting een techniek waarbij de camerasluiter meer dan eens wordt geopend om de film meerdere keren te belichten. Deze techniek is ontstaan in de analoge fotografie. Door het rolletje na het maken van een foto niet door te spoelen kon het negatief nogmaals belicht worden. In het huidige digitale tijdperk bezitten de camera’s ook mogelijkheden deze analoge techniek na te bootsen. Zoek maar eens in de handleiding van je eigen camera op meervoudige belichting, dubbele belichting of Multiple Exposure.

De onderstaande foto was mijn eerste resultaat:

Deze is in de camera samengesteld uit een drievoudige belichting en volgens mij is het niet erg moeilijk om te herkennen in welke omgeving deze foto gemaakt is.

De volgende foto is ook direct te herkennen:

Bij deze foto was het wel belangrijk om de camera aan te laten en te zorgen dat deze niet in de standby modus komt tijdens de verplaatsing van de eerste locatie naar de tweede locatie. Het eindresultaat is in Photoshop nog wel nabewerkt. De bedoeling was om de indruk te wekken dat de boeskool wordt aangeboden aan één van de dames van oranje. Ben zelf nog niet helemaal tevreden, maar deze foto geeft wel een indruk van de mogelijkheden die je met meervoudige belichting kunt bereiken.

 

Bij deze laatste foto is het wat lastiger om te ontdekken op welke locatie in Oldenzaal deze gemaakt is. En bij deze foto ben ik nog iets verder gegaan door twee meervoudige belichte foto’s in Photoshop samen te voegen en verder na te bewerken.

Volgens mij een mooie inzending voor iets verderop in het jaar.

Dit was het voor nu en bij deze geef ik de camera graag door aan Richard Kamphuis.

 

 

One thought on “Ik geef de camera aan Stefan”

Reageren kan hier