logo

Lezing Pieter van Leeuwen

Op 09-12-2019 was Pieter van Leeuwen bij Fotoclub Oldenzaal te gast voor een lezing over o.a. projecten en series. We zaten ditmaal niet in onze “eigen” Zonnestraal maar bij Paal 12 aan de Vondellaan. Dit omdat we helaas niet bij de Zonnestraal terecht konden. Ondanks de last-minute oproep om ons naar Paal 12 te begeven, was de opkomst van leden goed te noemen.

Omdat Pieter van Leeuwen wat aan de late kant was konden we pas rond een uur of 8 van start gaan.

Het eerste deel van de lezing was wat aan de theoretische kant waarbij Pieter vooral inging op de insteek van fotografie. Aan de hand van diverse voorbeelden liet hij zien op welke wijze fotografen aan de slag gaan:

  • vanuit het oog: gewoon fotograferen wat je ziet
  • vanuit de buik: fotograferen op gevoel
  • vanuit de hersens: fotograferen naar aanleiding van een concept dat je vooraf hebt opgesteld
  • vanuit het hart: dát fotograferen waar je interesse ligt

In het tweede deel van de avond ging Pieter vooral in op het maken van series en projectfotografie. Middels diverse voorbeelden liet hij zien op welke manieren je series kunt maken en gaf daarbij diverse tips (kleur, concept, onderwerp, stijl, etc.)

Projectfotografie, zo gaf Pieter aan, kun je uitsmeren van 1 dag tot meerdere jaren: pak een onderwerp en ga dat bijvoorbeeld op een bepaalde manier fotograferen. Een leuk voorbeeld dat hij liet zien was de fotografie van 1 ambtenaar in zijn/haar kantoor in diverse landen: de stijl was telkens gelijk, doch de omgeving ieder keer anders. Vaak kon je uit de omgeving goed afleiden in welk land de foto was gemaakt.

Het was weer een boeiende avond die de nodige inspiratie heeft kunnen opleveren. Rond kwart over 10 werd de lezing afgesloten en keerde iedereen weer huiswaarts.

 

Reageren is niet meer mogelijk