logo

Lezing Robert van Sluis 30-05-2022

Maandag 30-05-2022 hadden we Robert van Sluis te gast bij Fotoclub Oldenzaal voor een boeiende lezing met als thema “Kleuren van India”. Robert was al een aantal keren eerder te gast en ook dit keer beloofde het een mooie clubavond te worden. Het aantal gasten bestond uit leden van onze eigen fotoclub, aangevuld met enkele aspirant-leden en leden van fotoclub de Lenskiekers uit Oldenzaal.

Robert van Sluis had weer een leuk programma voor ons bedacht. Over zijn reis naar India in 2018 liet hij ons beelden zien van onder meer straatfotografie, een reportage van rituelen bij de Ganges-rivier en fotografie tijdens het Holi-festival in Varanasi.

Voor de pauze liet Robert ons beelden zien van de plaats Varanasi bij de Ganges-rivier. Hij nam ons mee door de straten van de heiligste stad van India: mysterieuze straten en steegjes, bad- en crematierituelen langs de Ganges kwamen voorbij. Hij vertelde daarbij dat hij zich per taxi liet brengen en zich vervolgens de gehele dag ophield tussen de mensen. Op deze manier wenden de mensen aan zijn aanwezigheid en kon hij ongestoord foto’s maken. Vooral de beelden van de begrafenisrituelen waren mooi om te zien.

Na de pauze nam Robert ons mee naar Varanasi met beelden van het Holi festival: religieuze achtergronden, dansen, parades en portretten kwamen voorbij. Robert had ervoor gekozen een onderdeel van het festival te zijn, waarin hij zich tussen de deelnemers mengde. Omdat er veel met allerlei kleuren poeder werd gestrooid betekent dat natuurlijk dat je ervoor moet zorgen dat je fotoapparatuur goed beschermd is. Robert gebruikt daar speciale kappen voor. En dan tussen de menigte veelal blindelings fotograferen en er iedere avond zelf als een toverbal met allerlei kleuren uit komen te zien. Gelukkig kreeg hij alle medewerking in zijn hotel, waarbij het personeel maar wat graag nog even op een selfie met Robert getrakteerd wilde worden. En zo’n smerige lens: ach, dat is een gecalculeerd risico. De foto’s waren prachtig!

Foto’s van het Huranga Festival, waar hij ook heeft gefotografeerd kun je hier op zijn website bekijken.

Reageren kan hier