logo

William Rutten Theater College 07-04-2022

Donderdag 7 april 2022 zijn we met een heel stel van Fotoclub Oldenzaal (ca. 17 man/vrouw sterk) naar het Theater College van William Rutten in Raalte geweest. Vertrek om 18:45 en aankomst rond 19:30. We wisten niet goed wat we ons er van moesten voorstellen, maar het bleek al gauw duidelijk dat het een boeiende avond zou worden. Een soort levensloop van de fotografische carrière van William Rutten, gelardeerd met mooie foto’s en het verhaal achter deze foto’s.

William begon te vertellen hoe hij op zijn 16e zijn eerste camera van zijn moeder kreeg. Al snel bleek dat hij zeer geïnteresseerd was in het maken van foto’s van bekende popartiesten. Spijbelen van school was voor hem geen probleem en hij besloot uiteindelijk zelfs met school te stoppen. Door gewoon brutaal te zijn kreeg hij op een gegeven moment contact met de jongens van Het Goede Doel, waarmee hij zelfs op tournee is geweest. Met echt knip- en plakwerk (dus uitknippen met een schaar) fabriceerde hij een collage die hij heeft aangeboden aan de band als een soort bedankje. Uiteindelijk werd de collage zelfs gebruikt voor een platenhoes.

Bij opnames van televisieprogramma’s als Countdown was William ook een geregelde gast. Al of niet illegaal, ontdekte hij ook bij concerten dat je je moest aansluiten bij de eerste fans omdat er dan minder werd gefouilleerd. Dus camera uit elkaar gehaald en met tape onder de oksels geplakt kwam hij dan binnen. Eenmaal binnen werd er niet meer gecontroleerd en kon hij de mooiste foto’s maken.

Zo heeft William Rutten door zijn aanpak en soms met wat geluk vele beroemde artiesten voor zijn lens gehad. Denk bijvoorbeeld aan de ontmoeting met Brian May (van de popgroep Queen) die hem een meet-and-greet pasje overhandigde waardoor hij tijdens een concert vrij kon fotograferen. Toen William na afloop bij de meet-and-greet bemerkte dat Freddie Mercury er niet bij was, heeft hij hem zelf maar opgezocht en is met een “Hey Freddie” zijn kleedkamer binnengestapt alwaar hij alsnog wat foto’s kon maken.

Ook erg leuk was het verhaal van de Spice Girls die zijn studio bezochten. Door dat de dames tijd over hadden vlak voor een concert had ze wel tijd voor een fotoshoot. Echter zag William tot zijn schrik dat in het “eisenpakket” zo’n 168 lekkernijen stonden vermeld die de dames graag wilden versnaperen. Alle 168 lekkernijen te hebben gekocht bleek de lijst alleen voor concerten bedoeld te zijn. Uiteindelijk is het zeer geslaagde fotoshoot geworden, met daar bij soms de gekste foto’s. Bijna alles kon. Omdat de shoot vlak voor een single-release werd gedaan, en het management van de Spice Girls de foto’s graag voor publicity wilden gebruiken, heeft het William Rutten uiteindelijk een flinke gage opgeleverd.

Een bijzonder moment voor ons als fotoclub volgde nog na de pauze. William Rutten had aan het publiek gevraagd of zij een mooie foto die men op zijn / haar mobiele telefoon had staan wilde opsturen naar zijn mailbox. Na de pauze zou hij dan enkele foto’s eruit pikken om kort te bespreken. Tot onze verrassing werd als eerste foto die van “onze” Annette Benneker (foto van een uil met prooi) uitgekozen. Annette kon nog even vertellen hoe zij de foto had gemaakt. Daarna werden nog enkele andere foto’s bekeken volgens hetzelfde stramien.

Deze en nog meer boeiende verhalen kregen we voorgeschoteld. Uiteindelijk vloog de avond voorbij en konden we rond 23:15 weer huiswaarts vertrekken. Het is een heerlijke avond geworden en kan, wat mij betreft, zeker geslaagd genoemd worden.

 

 

 

Reageren kan hier