logo

Highkey en Lowkey met Julius Visser 11-04-2022

Klik op de foto voor slide-show

Maandag 14 januari 2019 vond de aftrap plaats voor weer een mentoraat onder leiding van Julius Visser. Vanwege Corona al een paar keer uitgesteld konden we afgelopen maandag 11 april 2022 dan eindelijk het resultaat bekijken van de leden die hieraan meegedaan hebben.

Aan de hand van opdrachten die samen met Julius besproken worden, word je getriggerd anders naar het fotograferen te kijken zodat je én je camera beter leert kennen én het beste van jezelf als fotograaf naar boven weet te halen. Het kan ook werken als stok achter de deur omdat je je aan je afspraken moet houden natuurlijk.

Na het bekijken van alle foto’s gaf Julius een korte toespraak en complimenteerde alle deelnemers met de behaalde resultaten.

Vanwege de prettige samenwerking met Julius Visser en vraag zal bij voldoende aanmeldingen ook dit najaar weer een nieuw mentoraat plaatsvinden. Zie hiervoor de mail van Jos Wekking van 12 april j.l.

Aansluitend gaf Julius Visser een korte dia presentatie over High Key en Low Key fotografie.

Door te spelen met licht, zaklampje, ledverlichting, flitser, kun je de nadruk van je foto verleggen op de lichte óf donkere delen ervan. Houd hiervoor je histogram goed in de gaten.

Low Key, alle “pieken” naar links (minnetje - onderbelicht - zwart) Niet persé hoeft hier een zwarte achtergrond gebruikt te worden. High Key, alle “pieken” naar rechts (plusje - overbelicht - wit).

N.b.; Om dit te corrigeren wordt een grijskaart aanbevolen. Gebruik hiervoor niet het +/- maar A / Av.

Aan de hand van voorbeelden van o.a.:

Anton Corbijn - Miles Davis Montreal 1985, Edward Weston - vervormde paprika die ook als lichaam door zou kunnen gaan en Elliot Erwitt, kregen we een inkijkje van hoe dit door hen vastgelegd wordt.

Bij High Key fotografie, wat voornamelijk een romantische uitstraling geeft, kunnen de hooglichten soms iets uitgebeten zijn. Zolang e.e.a. in verhouding staat hoeft dit niet storend te zijn, echter over smaak valt (niet) te twisten…. Let er ook op dat het licht niet te diffuus wordt.

Na de uitleg van Julius mochten we zelf aan de slag. We hadden de opdracht gekregen om allerlei witte en zwarte voorwerpen mee te nemen alsmede wit en zwart papier of doek voor de achtergrond. Al snel kwamen er allerlei voorwerpen en hulpmiddelen uit ieders tas en ging een ieder individueel of in groepjes aan het werk. Met behulp van verschillende lichtbronnen (flitsers, zaklampjes, fotolampen etc.) moesten we proberen om de belichting perfect te krijgen. Dat viel nog niet mee. Gelukkig liep Julius rond om hier en daar wat te helpen en assisteren.

Voor we het wisten was de tijd om. Eigenlijk was er te weinig tijd om de theorie goed in praktijk te brengen. Wellicht kunnen we hier nog eens een avond aan besteden en kun je thuis ook eens aan het oefenen gaan met low- en high key fotografie.

Al met al toch een leerzame avond en hopelijk heeft een ieder voldoende inspiratie gekregen om zich eens te gaan verdiepen in deze vorm van fotografie, want je kunt echt prachtige low- en high key foto’s maken, als je de techniek onder de knie hebt.

We hadden deze avond ook nog bezoek van kunstenares Tatjana Litwinska. Zij had gevraagd of zij schetsjes van ons mocht maken, terwijl wij aan het fotograferen waren. Gelukkig vond iedereen dat goed en hopelijk is het voor haar ook een leerzame avond geweest.

Details

  • Van: 11 april 2022
  • Tot: 11 april 2022
  • Begint: 19:30
  • Eindigt: 22:00

Adres

  • Oldenzaal