logo

Workshop Beweging 14-04-2018

Klik op de foto voor slide-show

Voor zaterdag 14 april 2018 stond er een Workshop Beweging gepland. Met zo'n 15-20 leden verzamelden we ons rond 13:45 bij het Buytenhuis op het Hulsbeek (Oldenzaal). De bedoeling van de workshop, onder leiding van Kees Tetteroo, was om de leden van Fotoclub Oldenzaal verder in te wijden in de techniek van het fotograferen van beweging. Omdat we met een eerdere puzzeltocht al eens kennis hadden gemaakt met deze techniek, was voor de locatie (wederom) gekozen voor de kabelbaan op het Hulsbeek.

Vooraf besprak Kees, compleet met laptop, het theoretische gedeelte. Het ging voornamelijk over de instelling van je eigen camera. In het kort kwam het er op neer dat je in elk geval moet instellen op continu-focus. Bij veel camera's kun je daarbij het te volgen onderwerp vastzetten, waarbij het gekozen onderwerp (ook in de serie-stand) in focus blijft. Van belang is daarbij ook dat je het aantal focuspunten (het "rode puntje" in de zoeker) afstemt op de grootte van je onderwerp, waarmee je voorkomt dat de focus van je camera "afdwaalt" naar een deel in je beeld waar je de focus niet wilt hebben. Theoretisch klinkt het redelijk eenvoudig, in de praktijk is het wat lastiger. Het is vooral een zaak van veel oefenen en je eigen camera goed kennen. (Onder het tekstgedeelte vind je een diashow met wat houvast-punten die in het theoretische deel zijn besproken)

Na het theoretische gedeelte was het tijd om de praktijk in te gaan. Dus op naar de kabelbaan, waar altijd wel beweging is. Van daaruit was het een kwestie van je standpunt bepalen: vanaf de zijkant (voor meetrekkende beweging), frontaal (volgen met continue focus en "serie-schieten") of bijvoorbeeld aan het einde van de kabelbaan waar je ook leuke momenten kon bevriezen. Met jong (kinderen) en "oud" (leden op de kabelbaan) in actie hebben we ons prima vermaakt en leuke platen kunnen schieten.

Na de sessie bij de kabelbaan zijn we nog even naar het skate/fietscross gedeelte geweest. Ook daar genoeg actiemomenten om te fotograferen, toestemming gevraagd en mailadressen uitgewisseld. (Als je mensen vraagt en foto's ter beschikking wilt stellen zijn er meestal geen problemen). Een paar knapen haalden op de wielerbaan wat "stuntjes" uit, enkele kleine dametjes vlogen op hun skateboard naar beneden. Prima fotomomenten.

Rond een uur of 16:15 was de workshop voorbij en zochten we onze eigen fiets/auto weer op. We kunnen weer terugkijken op een leuke en leerzame middag, waar ook de gezelligheid en het doen fotograferen vooral belangrijk waren.

 

Details

  • Van: 14 april 2018
  • Tot: 29 juni 2022
  • Begint: 14:00
  • Eindigt: 16:00

Adres

  • Oldenzaal
  • Erve het Hulsbeek